Slike muligheter hadde man ikke før

Fredrik Drevon,

Etter å ha lest din artikkel Slik banaliseres mediene vil jeg først si at du kommer med et godt poeng, på en morsom måte, men jeg snakker vel på alles vegne når jeg sier at vi skjønte det etter de to første avsnittene. Joda, mange nyheter i dag starter med ord som “dette, slik, derfor, her” osv., og mye av det kan kanskje ikke kategoriseres som nyheter. Men noe som er flott med alle disse nyhetene som florerer rundt er at det finnes noe for enhver smak. Nettet er så stort, og plutselig er det plass til veldig mange nyheter. Vi har plass nok til å skrive og lese om kjendiser og andre rare ting som kanskje ikke burde bli kategorisert som nyheter, alt skal ikke lenger samles i en avis, journalistikken vokser på nettet.

De ordene du mener ødelegger journalistikken gjør oss lesere nysgjerrige, og korte setninger gjør det mulig for journalistene å nå ut til de travle leserne som sitter på mobilen, lange titler og vanskelige ord blir fort kjedelig og oppmerksomheten vår vekkes ikke. Journalistikken skjer nå, med nettet kom også muligheten for hyppig oppdatering, og når det dukker opp nye saker hele tiden er det viktig å fange oppmerksomheten vår. I dag har vi også tilgang på all slags data, og det viser seg faktisk at disse sakene blir lest oftere, og da er det vel bare naturlig at titlene matcher det som blir etterspurt. Du tar et oppgjør med denne typen journalistikk, men har du tenkt på at nettet har åpnet for mange muligheter? Journalistikken har blitt mer folkelig, og det er vel bare en naturlig følge av at alle kan bli hørt? Det er ikke lenger kun de store avisene som forteller oss hva som er viktig å vite, men nå poster også naboen et innlegg om hans hjertesak i håp om at noen hører, og er enige. Er det så dumt da?

Slik klikker du på tilfeldige saker. Slik havner du i rollen som idiot. Her er eksperten. Derfor har eksperten ekspertise. Her er tipsene. Slik blir du rik. Slik blir du pen. Slik blir du yngre.
– Fredrik Drevon, Aftenposten.

Ja, sakene vi klikker på er ofte tilfeldige, det var ikke noe vi lurte på før vi så tittelen, men tenk på all den rare informasjonen vi sitter igjen med etter å ha lest et titalls slike saker. Små fun facts man kan dra frem på en fest, eller en icebreaker i en litt pinlig og ukomfortabel situasjon. Det å kalle mannen i gata idiot fordi han lurer på hvordan han skal bli rik er vel kanskje litt idiotisk? Hvem lurer vel ikke på det? Dessuten er Norge fortsatt et av de landene i verden hvor folk leser mest papiraviser, og der står jo alle de viktige, “ordentlige” sakene, alt det andre er jo egentlig bare underholdning for de fleste av oss. Nettet har åpnet for en ny sjanger, nyhetsunderholdning, og det ser jeg egentlig ingenting galt i. Mulighetene er der for at vi skal kunne tilegne oss de store, og vanlige nyhetene, i tillegg til de finurlige, tips- og kjendisnyhetene. Som sagt, nettet er stort!

Eva Rikke

Advertisements

3 thoughts on “Slike muligheter hadde man ikke før

 1. Hei Eva Rikke!

  Jeg likte veldig godt at du skrev dette innlegget som et svar direkte til Fredrik Devon. Det blir mer personlig og passer godt opp mot artikkelen han selv skrev. Jeg kjenner meg også igjen i det du skriver. Da jeg leste de første setningene i artikkelen satt jeg der som et stort spørsmålstegn selv.

  Du skriver til Devon at “De ordene du mener ødelegger journalistikken gjør oss lesere nysgjerrige, og korte setninger gjør det mulig for journalistene å nå ut til de travle leserne som sitter på mobilen, lange titler og vanskelige ord blir fort kjedelig og oppmerksomheten vår vekkes ikke”. Her mener jeg du har veldig rett. Journalistikken i dag er ikke den samme som den var før i tiden. Den har endret seg og ord som “dette, slik, derfor, her” må gjerne brukes for å tiltrekke lesere i en hektisk hverdag.

  Veldig bra skrevet!

  Like

 2. Først må jeg si at ditt svar til Fredrik Drevon virkelig faller i smak. Du skriver på en god og saklig måte, og jeg må si meg helt enig i at det er flott at vi har noe for enhver smak i nyhetene – spesielt nå i den travle hverdagen.
  
Det er riktig det du sier, nettet er stort og nettopp derfor har vi også plass til disse nyhetene. Jeg tror også disse nyhetene er viktig for oss for å kunne koble av litt fra den virkelige verden, og komme vekk fra de mer dystre nyhetene. 

  Nettavisene må etableres på nett, og da trengs det saker som får klikk. Det er klart det har gått utover journalistikken til en viss grad, men tidene forandres og det samme gjør journalistikken. Nettavisens innhold styres av leserens aktivitet og preferanser, det er derfor viktig å kunne nå ut til sin målgruppe med saker som er aktuelle for de. Nettet er helt klart blitt et sted for underholdning, og det er et sted vi kan koble av- samtidig som det gir noe leseren kan engasjere seg i.
  Veldig bra skrevet!

  Like

 3. Hei Eva Rikke.
  Du skriver et svar til Frederik Devon med et mer “moderne” utrykk enn han selv gjør. For meg virker det som Devon har et svært pessimistisk blikk på klikkjournalistikken, og kanskje er han for nostalgisk med tanke på papiravisen. Du har skrevet en god tekst sett med dine øyne, og jeg er enig med deg – nettet er fult av muligheter, og hva er galt med det? Nettet er under konstant utvikling. Nettet gir flere muligheter enn papiravisen. “Dette, slik, derfor, her” er naturlige ord som må til for at en leser skal bli interessert. Papiravisen gir deg ikke valg om hva du vil lese, mens nettavisen derimot gir deg haugevis av valg, og du står fritt til å lese hva du vil. Papiravisen tjener penger ved utsalg, mens nettavisen tjener ikke penger på den måten (med unntak av pluss-varianter), derfor må klikkjournalistikken til: det er slik de tjener penger og det er slik nettavisen overlever.

  Mvh. Thea.
  .

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s