Journalist på nett

I dagens samfunn med deadline annethvert minutt og kilder på alle kanter kan man nok trygt si at en journalists hverdag har endret seg drastisk. Tidligere, da journalister kun trengte å forholde seg til en papiravis som kom ut en gang om dagen kunne de bruke lenger tid på sakene sine, men med nettet kom også muligheten for å oppdatere fortløpende. Som følge av dette vil jeg tørre å påstå at en journalists hverdag har blitt mer stressende, ikke nok med press om hurtige oppdateringer, men kildene har også blitt mange fler. Tidligere dro journalister ut og spurte de det gjaldt, nå har de i tillegg tilgang på massevis av stoff som flyter rundt på Internett, både på sosiale medier og andre nettaviser.

Når du har gjennomført en journalistisk informasjonsinnhenting, sitter du gjerne tilbake med et råmateriale som består av intervjunotater, dokumenter, observasjonsnotater etc. Da er spørsmålet: Hvilke biter skal jeg ta med?
– Martin Engebretsen, “Å skrive for skjermen”, 2002:84

Å velge ut hva som er relevant på kort tid kan være vanskelig, men en journalist kan i dag bruke hyperlenker i sine tekster, og vips har leseren tilgang på all informasjon om saken. Som følge av at ikke alt trengs å nevnes i hver eneste artikkel kan man publisere kortere tekster, med titler som gjerne vekker oppmerksomhet, slik at vi som lesere skal lese nettopp den saken. Med digitaliseringen ble vår rolle som lesere større, vi klikker oss videre på de hyperlenkene vi selv ønsker å lese, vi kommenterer hva vi synes om det som skjer og ved hjelp av multimodale nyhetssaker økes interaktiviteten. Vi kan klikke på videoer, se på bildeserier, eller bare lese teksten. Alt dette må en journalist tenke på, det kreves mer planlegging enn før da det kun var snakk om tekst og noen få bilder.

De grunnleggende verdiene journalistikken har, som at den skal informere, påvirke og engasjere ligger fortsatt til grunne, men nå har kanskje det å engasjere oss som lesere blitt det viktigste. Om vi ikke er interessert klikker vi oss ikke inn, er det er kjedelig sak, med masse tekst, klikker vi oss ut igjen. Det finnes så mye annet der ute, konkurransen er hard, og ikke bare fra andre nettredaksjoner, men også fra bloggere og alle andre med en mening. Alle kan høre på alle, noe som både er en fordel og en ulempe, vi får veldig mye informasjon, som vil påvirke og engasjere oss, men det er ikke alltid informasjonen er så riktig, derfor må også journalister holde tunga rett i munnen når de blar seg gjennom den store haugen med kilder som finnes der ute.

Eva Rikke

One thought on “Journalist på nett

  1. Hei!

    Det du påstår med tanke på stressnivået til journalistene i dag i forhold til før nettmediene kom tror jeg du har ganske rett i. I dag har de som du sier, nyheter som de kan oppdatere fortløpende, samtidig som det er flere kilder å forholde seg til. Nå har de jo også som du sier flere steder å finne kildene på, ikke minst alle de forskjellige sosiale mediene.

    Du har et godt poeng i det du nevner angående hyperlenker, spredningen av informasjonen er så mye lettere. Det er også viktig som du nevner, at journalisten har tunga rett i munnen når de blar seg gjennom kildene de skal bruke på sakene sine.

    Like

Leave a comment